Enligt en ny studie består universum av 69 % mörk energi och 31 % mörk materia

Astronomer har bekräftat att universum består av 69 % mörk energi och 31 % materia, varav det mesta är mörkt. Ett team av forskare ledda av Mohamed Abdullah från Egyptens nationella forskningsinstitut för astronomi och geofysik (NRIAG) och Chiba University i Japan tillämpade en ny metod baserad på en analys av massan och antalet galaxhopar för att uppskatta fördelningen av materia i rymden. Dessa data matchar resultat som erhållits tidigare med Planck-satelliten.
Frågan om vad universum är gjort av har länge retat forskare. Moderna kosmologer delar upp hela innehållet i universum i mörka och synliga komponenter. Materia, inklusive stjärnor, galaxer, atomer och andra element, såväl som den mystiska mörka materian, utgör endast 31 % av universums totala massa. De återstående 69% är mörk energi, vars natur fortfarande är ett mysterium.
Det är värt att notera att de mest exakta uppgifterna om kosmos struktur hittills har erhållits av European Space Agencys Planck-satellit (EKA), som kartlade universum genom att studera kosmisk mikrovågsstrålning – den överblivna strålningen från Big Bang som inträffade för cirka 13,8 miljarder år sedan. Tack vare Planck-satelliten kunde astronomer fastställa “guldstandarden” för att mäta den totala mängden materia i universum.
”Kosmologer uppskattar att endast cirka 20 % av all materia representeras av vanlig eller ‘baryonisk’ materia. Cirka 80 % (av all materia) är mörk materia, vars natur är fortfarande okänd men kan bestå av oupptäckta subatomära partiklar.”
säger Abdullah
Men forskare letar ständigt efter att verifiera och komplettera data från Planck-satelliten med olika metoder, vilket är fokus för den nya studien.
Teamet använde antalet galaxer i varje kluster som en indikator på dess totala massa. Så laget analyserade antalet galaxer i varje kluster i deras prov, så att de kunde uppskatta den totala massan av var och en.
Forskarna jämförde antalet och massan av galaxer per volymenhet med förutsägelser från numerisk modellering. Genom att jämföra katalogdata med modelleringsresultaten kunde forskarna uppskatta den totala mängden materia i universum. Teamet använde spektroskopiska studier för att bestämma avstånden till klustren och identifiera de galaxer som tillhör specifika kluster, vilket gjorde det möjligt för dem att få mer exakta data.
Forskarnas arbete visade att den nya metoden för att mäta universums massa är tillräckligt tillförlitlig och kan användas i analysen av nya astronomiska data.
!function(f,b,e,v,n,t,s)if(f.fbq)return;n=f.fbq=function()n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments);if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)(window,
document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');